Kertészeti perlit - AGROLIT
Kertészeti Perlit

Agrolit kertészeti perlit: vissza a gyökerekhez

Az AGROLIT, a természetben fellelhető vulkanikus kőzetből, a perlitből készül. Használatával lazíthatja a dísznövények, zöldségfélék, gyümölcsösök talajának szerkezetét, növelheti a talaj levegőellátottságát, szabályozhatja annak nedvességtartalmát. Az Agrolit biztosítja azt az optimális talajklímát, ami a gazdag és egészséges gyökérzet kialakulásának és növekedésének feltétele, hogy növényei erősek és ellenállóak legyenek.

agrolit-kerteszeti-perlit

Miért válassza az Agrolit kertészeti perlitet?

100%-ban természetes

Az Agrolit kertészeti perlit alapja egy természetes vulkanikus kőzet, a perlit. A kibányászott nyers perlit kőzetet megőrlik, ezután kerül az Olaszliszkán működő ásványfeldolgozó és duzzasztó üzemünkbe. Itt a perlit szemcséket hirtelen 900 – 1000 C közötti hőmérsékletre hevítjük, amely során a felületük meglágyul, a bennük lévő kristályvíz pedig – kis kapillárisokon keresztül- elpárolog. A hőkezelt perlit szemcse belsejében így sűrű, nyitott pórusok, légcellák keletkeznek, térfogatuk az eredeti szemcse méretének akár húszszorosára is duzzadhat. Ez a folyamat nagyban hasonlít a pattogatott kukorica készítéshez.

Kiválóan szellőzteti a talajt

Az Agrolit kertészeti perlit pórustérfogata 95 térfogatszázalék, azaz a szemcse belsejében 95%-ban levegő található. Termőföldbe szórva lényegében „levegő buborékokat” helyezünk el, így biztosítjuk a talaj kiváló szellőzését, optimális közeget nyújtva a legkényesebb növények gyökereinek is.

Páratartalom szabályozása

Az Agrolit kertészeti perlit belsejét egymással összefüggő kamrarendszer tölti ki, emiatt nagyon hatékonyan képes felszívni a nedvességet, amit ezután ugyanezeken a kapillárisokon keresztül fokozatosan bocsát ki környezetének. Csökkenti a talaj cserepedését és száraz kéreg keletkezését.

Használata biztonságos

Az Agrolit, mivel egy természetes kőzet, növény-egészségügyi szempontból ártalmatlan. Semleges kémhatású, a hőkezelés miatt fertőzés és csíramentes, kórokozóktól és kártevőktől mentes közeget biztosít. Talaj nélküli, hidropóniás növénytermesztésnél jól alkalmazható mint termőközeg, hiszen használatával kizárt, hogy bármilyen nem várt esemény következzen be.

Véd a kiszáradás ellen

Az Agrolit vízmegkötő képessége kiemelkedő, víztárolási kapacitása 30-50%. Ez azt jelenti, hogy 1 liter kertészeti perlit 3-5 dl folyadékot tud magába szívni és hosszabb ideig tárolni, majd a környezetének kiszáradása esetén leadni. A locsolás során a víz a talajból kioldja a tápanyagokat és ezekkel együtt raktározódik el a perlitben.

Steril, PH-Semleges, könnyű, nem oldódik

Az Agrolit kertészeti perlit sómentes, steril és pH-semleges. Semleges kémhatású, a hőkezelés miatt fertőzés és csíramentes, kórokozóktól és kártevőktől mentes közeget biztosít, a talajnedvességben nem oldódik. Köbméterenként mindössze 100 kg körüli száraz tömegével könnyen szállítható és kezelhető.

Hőszigetelő

Az Agroperlit szemcséiben lévő levegő kiváló hőszigetelő, ezért kitűnő védelmet nyújt a gyökérzetnek a fagy ellen.

Az AGROLIT kertészeti perlit alkalmazási és felhasználási területei

A kertészeti perlit az otthoni kertészkedésben is jól jön

Otthoni kertészkedés során

Az Agrolit használata természetes ásványi talajjavítóként hobbikertészek számára is javasolt köszönhetően a kertészeti perlit magas folyadéktárolási képességének, a gyökérnövekedésre gyakorolt pozitív hatásainak. Az Agrolit a talajba adagolva javítja a víz - és levegőszabályozást, biztosítja az öntözés során feloldódott tápanyagok elraktározásával azok hosszú távú hatását. Legyen szó paradicsom, paprika, uborka termesztésről a kertben, a palánták meghálálják a gondoskodást. A kertészeti perlit legjobb tulajdonságai a gyökereztetés, és az ültetés során mutatkoznak meg, de virágföldhöz keverve, a cserepes növények, fűszernövények is szeretni fogják. Ön pedig bátran elutazhat akár napokra is, nem kell félnie növényei kiszáradásától.
a kerteszeti perlitet disznövényeknél növényvédők vagy tápanyagok hordozójaként használhatjuk

Dísznövény termesztésben

Cserepes növények és vágott virágok termesztésekor az AGROLITOT – virágföldhöz keverve -különböző növényvédőszerek, vagy hozzáadott tápanyagok hordozójaként használhatjuk. Maga a kertészeti perlit teljesen steril, tápanyagot sem tartalmaz, ugyanakkor megnöveli az ásványi műtrágyák és a vegyszeres kártevő írtók hatását. A duzzasztott perlit porózus felülete teret enged a levegőnek és a víznek, így optimalizálja a víztárolást és a szellőztetést, és javítja a gyökérzet növekedését. A cserépben lévő talaj lazítható vele, valamint a víz és egyéb tápanyagok ellenőrzött ellátása válik lehetővé.

Hidropóniás termesztésben

Hidropónikus termesztésnél a növény nem a talajban (földben) növekszik, hanem tápoldatban vagy tápoldattal rendszeresen átjárt anyagban, amihez ideális választás a kertészeti perlit. A talajhelyettesítő közeg akkor megfelelő, ha levegőt, ezáltal vízben oldott oxigént, vízben oldott tápanyagot és támasztékot szolgáltat a növényeknek. Az Agrolit kertészeti perlit semleges kémhatású, a hőkezelés és a zárt rendszerű gyártási folyamat miatt fertőzés és csíramentes, kórokozóktól és kártevőktől mentes közeget biztosít. A tápoldat a növény fajának, fajtájának és fenofázisának megfelelően változtatható, így a fejlődés intenzitása maximális, hiszen a körülmények mindenben a legjobbak számára.
A kertészeti perlit kertépítésnél is hasznos

Kertészetekben

Az AGROLIT kiválóan alkalmazható kertészetekben, díszcserjék, díszfacsemeték, gyümölcsfaoltványok, szőlőoltvány szaporítására, és nevelésére. A kertészeti perlit legjobb tulajdonságai a gyökereztetés, és ültetés során mutatkoznak meg, a palántanevelésnél könnyebb az átültetés, mert a perlit nem ragad a gyökerekbe. Virágföldhöz keverve, a cserepes növények, fűszernövények is szeretni fogják. Gomba-, dinnyetermesztés során nemzetközileg már bizonyított. Természetes tápanyagot nem tartalmaz, ugyanakkor megnöveli a bevitt tápanyagok és kártevő írtók hatását is. Rendkívül jól alkalmazható, mint a különböző növényvédő szerek hordozóanyaga.
A kertészeti perlittel a zöldségtermesztés is eredményesebb

Zöldségtermesztésnél

Az AGROLITTAL eredményesebb lehet a zöldségtermesztés is, különösen olyan problémás helyeken, mint a túl kötött (agyagos) vagy – az ellenkezője - túl homokos talaj. A nedves, agyagos talajba nem csak az ásó vagy ekevas hatol be nehezebben, hanem a növények gyökerei is. Mindemellett, ha hiányoznak a talajmorzsák közötti pórusok, amelyek a gyökerek számára nélkülözhetetlen levegőt zárják magukba, a gyökerek megfulladnak. Az agyagtalajok javítása lazítóanyagok bekeverésével történhet, például Agrolit használatával, amely üreges, levegős belsejének köszönhetően biztosítja a levegő áramoltatását. A könnyű, homokos talaj termőképessége is javítható a kertészeti perlittel, kihasználva annak vízmegkötő kapacitását. Így az aszály okozta károk jelentősen csökkenthetők.

Kertépítésben, tetőkertek, parkok, sportpályák kialakításánál

Az AGROLIT kertészeti perlit tulajdonságait a kertépítésben és a tereprendezésben is nagyra becsülik. A golfpályák kialakításánál pázsit telepítéshez használják, de bármilyen fűfélék vagy akár strapabíró talajszerkezetet igénylő területek építésénél is alkalmazható, mint a parkok, sportpályák. Ezen kívül az Agrolit segítséget nyújt a problémás talajok kezelésére is.

Tápanyag hordozóként

Földhöz keverve az Agrolitnak számtalan pozitív tulajdonságát élvezhetjük. Rendkívül könnyű, igen jó hordozó, lazító és szűrő anyag, Javítja a talaj szellőzését, vízmegkötő képessége miatt képes nagyobb mennyiségű vizet felvenni, és csak környezetének tartós szárazsága esetén leadni. Így a talaj egyenletesebbé, szerkezetileg is stabilabbá válik. Tápanyagot nem tartalmaz, de remek tápanyag hordozó szer. A duzzasztott kertészeti perlitet főként az üveg- vagy fólia alatti termesztőközegek jól bevált keverőanyagaként hasznosítjuk
agrolit-l-100l-2
agrolit-l-5l-2

AGROLIT-L és AGROLIT-M

Kertészeti perlit

Nagyszemcsés perlitünk: Agrolit-L 

Halmazsűrűség     /kg/m3/                                 90-110

Szemcseméret      /mm/                                       2 – 6

Nedvességtartalom                                             2% alatt                 

pH                                                                        6,0 – 7,5                 

Vízfelvétel /felvett víz tömeg:perlit tömeg             6 – 7

 

 

 

 

Közepes szemcseméretű perlitünk: Agrolit-M

 

 Halmazsűrűség     /kg/m3/                                 85-100

Szemcseméret      /mm/                                      2 – 4

Nedvességtartalom                                            2% alatt                 

pH                                                                       6,0 – 7,5                 

Vízfelvétel /felvett víz tömeg: perlit tömeg           5 – 6

Keverési útmutató az AGROLIT kertészeti perlithez

Cserjék, facsemeték

Telepítéskor a facsemete méretétől függően, 2-6 liter perlitet össze kell dolgozni gyökér körüli talajjal.

Virágföld és üvegház

3-5 liter kertészeti perlit 10 liter virágfölddel keverve serkenti a növény növekedését a cserépben, ládában és fóliában ill. üvegházban. Mind a dísznövények, mind a zöldségek számára hasznosítható, mivel szellőzteti a virágföldet és tárolja a vizet és a tápanyagokat.

Gyepek

A füvek ill. dísznövények telepítése előtt 20-30% perlitet elkeverünk a talaj felső, 5-10 cm vastag rétegével. Ez biztosítja a víz, a tápanyag és a levegő kiegyensúlyozott ellátását.

Gyökereztetés

50-80% perlitet tőzeggel elkeverünk, így a legmegfelelőbb közeg alakul ki palántanevelés ill. faiskolákban gyökereztetés során.

Vásárlás

Az Agrolitot legkedvezőbb áron a telephelyünkön, Olaszliszkán vásárolhatja meg, de  igény szerint,  az ország bármely pontjára elszállítjuk. 5 és 100l-es műanyag zsákban érhető el, valamint 1m3-es bigbag zsákban. További információért, aktuális árainkért kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Telephelyünk

3933 Olaszliszka, Barackos Telep
Tel: 47/358-030, 30/289-4247

GEOTEAM Lambda Ásványfeldolgozó és Értékesítő Kft.

3300 Eger, Kertész utca 146.

Email

iroda@geoteam.hu

Telefon

+36/427-983

Kapcsolat

Értékesítéssel kapcsolatban keressen bizalommal

Cene Judit

ügyvezető