Perlit kertészeti - AGROLIT-L
Perlit természetes közet
Perlit Kertészeti
Kertészeti Perlit
Vissza a

Az AGROLIT, a természetben fellelhető vulkanikus kőzetből, a perlitből készül. Használatával lazíthatja a dísznövények, zöldségfélék, gyümölcsösök talajának szerkezetét, növelheti a talaj levegőellátottságát, szabályozhatja annak nedvességtartalmát. Az Agrolit biztosítja azt az optimális talajklímát, ami a gazdag és egészséges gyökérzet kialakulásának és növekedésének feltétele, hogy növényei erősek és ellenállóak legyenek.

Az Agrolit alapja egy természetes vulkanikus kőzet, a perlit. A kibányászott nyers perlit kőzetet megőrlik, ezután kerül az Olaszliszkán működő ásványfeldolgozó és duzzasztó üzemünkbe. Itt a perlit szemcséket hirtelen 900 – 1000 C közötti hőmérsékletre hevítjük, amely során a felületük meglágyul, a bennük lévő kristályvíz pedig – kis kapillárisokon keresztül- elpárolog. A hőkezelt perlit szemcse belsejében így sűrű, nyitott pórusok, légcellák keletkeznek, térfogatuk az eredeti szemcse méretének akár húszszorosára is duzzadhat. Ez a folyamat nagyban hasonlít a pattogatott kukorica készítéshez.

Az Agrolit, mivel egy természetes kőzet, növény-egészségügyi szempontból ártalmatlan. Semleges kémhatású, a hőkezelés miatt fertőzés és csíramentes, kórokozóktól és kártevőktől mentes közeget biztosít. Talaj nélküli, hidropóniás növénytermesztésnél jól alkalmazható mint termőközeg, hiszen használatával kizárt, hogy bármilyen nem várt esemény következzen be.

Az Agrolit pórustérfogata 95 térfogatszázalék, azaz a szemcse belsejében 95%-ban levegő található. Termőföldbe szórva lényegében „levegő buborékokat” helyezünk el, így biztosítjuk a talaj kiváló szellőzését, optimális közeget nyújtva a legkényesebb növények gyökereinek is.

Az Agrolit vízmegkötő képessége kiemelkedő, víztárolási kapacitása 30-50%. Ez azt jelenti, hogy 1 liter kertészeti perlit 3-5 dl folyadékot tud magába szívni és hosszabb ideig tárolni, majd a környezetének kiszáradása esetén leadni. A locsolás során a víz a talajból kioldja a tápanyagokat és ezekkel együtt raktározódik el a perlitben.

Az Agrolit belsejét egymással összefüggő kamrarendszer tölti ki, emiatt nagyon, emiatt nagyon hatékonyan képes felszívni a nedvességet, amit ezután ugyanezeken a kapillárisokon keresztül fokozatosan bocsát ki környezetenének. Csökkenti a talaj cserepedését és száraz kéreg keletkezését.

Az Agroperlit sómentes, steril és pH-semleges. Semleges kémhatású, a hőkezelés miatt fertőzés és csíramentes, kórokozóktól és kártevőktől mentes közeget biztosít, a talajnedvességben nem oldódik. Köbméterenként mindössze 100 kg körüli száraz tömegével könnyen szállítható és kezelhető.

Az Agroperlit szemcséiben lévő levegő kiváló hőszigetelő, ezért kitűnő védelmet nyújt a gyökérzetnek a fagy ellen.

Alkalmazás és felhasználási területek

 

Az AGROLIT kiválóan alkalmazható kertészetekben, díszcserjék, díszfacsemeték, gyümölcsfaoltványok, szőlőoltvány szaporítására, és nevelésére. A kertészeti perlit legjobb tulajdonságai a gyökereztetés, és ültetés során mutatkoznak meg, a palántanevelésnél könnyebb az átültetés, mert a perlit nem ragad a gyökerekbe. Virágföldhöz keverve, a cserepes növények, fűszernövények is szeretni fogják. Gomba-, dinnyetermesztés során nemzetközileg már bizonyított. Természetes tápanyagot nem tartalmaz, ugyanakkor megnöveli a bevitt tápanyagok és kártevő írtók hatását is. Rendkívül jól alkalmazható, mint a különböző növényvédő szerek hordozóanyaga.

Az Agrolit használata, természetes ásványi talajjavítóként hobbikertészek számára is javasolt, köszönhetően a kertészeti perlit magas folyadéktárolási képességének, a gyökérnövekedésre gyakorolt pozitív hatásainak. Az Agrolit a talajba adagolva javítja a víz - és levegőszabályozást, biztosítja az öntözés során feloldódott tápanyagok elraktározásával azok hosszú távú hatását. Legyen szó paradicsom, paprika, uborka termesztésről a kertben, a palánták meghálálják a gondoskodást. A kertészeti perlit legjobb tulajdonságai a gyökereztetés, és az ültetés során mutatkoznak meg, de virágföldhöz keverve, a cserepes növények, fűszernövények is szeretni fogják. Ön pedig bátran elutazhat akár napokra is, nem kell félnie növényei kiszáradásától.

Az AGROLIT kertészeti perlit tulajdonságait a kertépítésben és a tereprendezésben is nagyra becsülik. A golfpályák kialakításánál pázsit telepítéshez használják, de bármilyen fűfélék vagy akár strapabíró talajszerkezetet igénylő területek építésénél is alkalmazható, mint a parkok, sportpályák. Ezen kívül az Agrolit segítséget nyújt a problémás talajok kezelésére is.

Az AGROLITTAL eredményesebb lehet a zöldségtermesztés is, különösen olyan problémás helyeken, mint a túl kötött (agyagos) vagy – az ellenkezője - túl homokos talaj. A nedves, agyagos talajba nem csak az ásó vagy ekevas hatol be nehezebben, hanem a növények gyökerei is. Mindemellett, ha hiányoznak a talajmorzsák közötti pórusok, amelyek a gyökerek számára nélkülözhetetlen levegőt zárják magukba, a gyökerek megfulladnak.
Az agyagtalajok javítása lazítóanyagok bekeverésével történhet, például Agrolit használatával, amely üreges, levegős belsejének köszönhetően biztosítja a levegő áramoltatását. A könnyű, homokos talaj termőképessége is javítható a kertészeti perlittel, kihasználva annak vízmegkötő kapacitását. Így az aszály okozta károk jelentősen csökkenthetők.

Cserepes növények és vágott virágok termesztésekor az AGROLITOT – virágföldhöz keverve -különböző növényvédőszerek, vagy hozzáadott tápanyagok hordozójaként használhatjuk. Mivel maga a kertészeti perlit teljesen steril, tápanyagot sem tartalmaz, ugyanakkor megnöveli az ásványi műtrágyák és a vegyszeres kártevő írtók hatását. A duzzasztott perlit porózus felülete teret enged a levegőnek és a víznek, így optimalizálja a víztárolást és a szellőztetést, és javítja a gyökérzet növekedését. A cserépben lévő talaj lazítható vele, valamint a víz és egyéb tápanyagok ellenőrzött ellátása válik lehetővé.

Földhöz keverve az Agrolitnak számtalan pozitív tulajdonságát élvezhetjük. Rendkívül könnyű, igen jó hordozó, lazító és szűrő anyag, Javítja a talaj szellőzését, vízmegkötő képessége miatt képes nagyobb mennyiségű vizet felvenni, és csak környezetének tartós szárazsága esetén leadni. Így a talaj egyenletesebbé, szerkezetileg is stabilabbá válik. Tápanyagot nem tartalmaz, de remek tápanyag hordozó szer. A duzzasztott perlitet főként az üveg- vagy fólia alatti termesztőközegek jól bevált keverőanyagaként hasznosítjuk

Hidropónikus termesztésnél a növény nem a talajban (földben) növekszik, hanem tápoldatban vagy tápoldattal rendszeresen átjárt anyagban, amihez ideális választás a kertészeti perlit. A talajhelyettesítő közeg akkor megfelelő, ha levegőt, ezáltal vízben oldott oxigént, vízben oldott tápanyagot és támasztékot szolgáltat a növényeknek. Az Agrolit semleges kémhatású, a hőkezelés és a zárt rendszerű gyártási folyamat miatt fertőzés és csíramentes, kórokozóktól és kártevőktől mentes közeget biztosít. A tápoldat a növény fajának, fajtájának és fenofázisának megfelelően változtatható, így a fejlődés intenzitása maximális, hiszen a körülmények mindenben a legjobbak számára.

Perlit kertészeti - AGROLIT
Perlit kertészeti - AGROLIT-L

TERMÉKEINK

AGROLIT-L

Kiváló talajlazító és talajjavító, segíti a gyökereztetést és palántázást. Termőközeg, talaj nélküli termesztés során.

Halmazsűrűség90-110 kg/m3
Szemcseméret1 – 6 mm
Nedvességtartalom 2% alatt
pH6,0 - 7,5 , pH semleges
Szerves anyagtartalom0%, azaz steril

Vásárlás

Az Agrolitot legkedvezőbb áron a telephelyünkön, Olaszliszkán vásárolhatja meg. 5 és 100l-es műanyag zsákban érhető el, az 5l-es visszazárható. További információért kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Telephelyünk

3933 Olaszliszka, Barackos Telep
Tel: 47/358-030, 30/289-4247

Kiskereskedelmi Partnerünk

Mineralholding kft.

Elérhetőség

GEOTEAM Lambda Ásványfeldolgozó és Értékesítő Kft.

3300 Eger, Kertész utca 146.

Email

iroda@geoteam.hu

Telefon

+36/427-983

Kapcsolat

Értékesítéssel kapcsolatban keressen bizalommal

Cene Judit

ügyvezető