Jégmentesítő anyagok: tényleg a kalcium-klorid a legjobb?

Jégmentesítő anyagok: tényleg a kalcium-klorid a legjobb?
Melyik a legjobb a jegmentesito-anyagok-kozul

A tél beköszöntével gondoskodni kell a havazás vagy fagyos éjszakák következtében lefagyott utak, járdák jégmentesítéséről és csúszásmentesítéséről. Sajnos a bevett szokás hosszú ideig a hagyományos útszóró só használata volt, ami rendkívül káros mind a természeti, mind az épített környezet elemeire. Az utóbbi időben a hagyományos útszóró só (nátrium-klorid) helyett legtöbbször kalcium-kloridot használnak, mivel ez az anyag kevésbé veszélyezteti a környezetet. De vajon tényleg a kalcium-klorid a legjobb a jégmentesítő anyagok közül? Utánajártunk. 

 A hagyományos útszóró só a legkárosabb a jégmentesítő anyagok közül

Mik azok a jégmentesítő anyagok? 

A jégmentesítő anyagok lényege, hogy jéggel, hóval, azaz fagyott vízzel érintkezve oldatot képeznek, felolvasztják azt. A keletkezett oldat fagypontja már alacsonyabb lesz, mint a vízé, így amíg a külső hőmérséklet nem éri el ezt a pontot, nem fagy vissza. Ma már többféle jégmentesítő anyag van kereskedelmi forgalomban. 

A jégmentesítő anyagok fajtái

Tekintsük át gyorsan, mik a legelterjedtebb jégmentesítő anyagok! 

A nátrium-klorid, azaz só

A hagyományos útszóró só, bár olcsó, ugyanakkor rendkívül káros a környezetre:

 • Mivel elvonja a vizet, ezért például a fák növekedése lelassul, a fiatalabb fák és egyéb növények elpusztulnak. 
 • Rossz irányba változtatja meg a talaj összetételét, kihalnak a talajlakók, rovarok, felborul a talajegyensúly. 
 • Erősen korrodálja a fémet, vasbetont és az aszfaltot, járdát is tönkreteszi
 • Kimarja az állatok tappancsát

A nátrium-klorid olyannyira káros, hogy szerencsére ma már kormányrendelet szabályozza, hogy közterületen, járdán nem használható, mivel veszélyezteti az élővilágot. Az erről szóló kormányrendelet itt olvasható. 

További hátránya, hogy sok kell belőle, és a keletkezett oldat mindössze -7°C-ig fagyálló, utána visszafagy.

Kalcium-klorid (CaCl2) 

Az utóbbi időben legjobban elterjedt alternatíva a kalcium-klorid. A hagyományos útszóró sónál valóban sokkal környezetbarátabb lehetőség, de kloridtartalma miatt korántsem tökéletes megoldás. 

Pozitívuma, hogy gyorsan olvasztja fel a jeget, mivel oldódás közben exoterm hőt termel. Saját tömegénél jóval nagyobb mennyiségű nedvességet képes megkötni, így kevesebb kell belőle. A keletkezett oldat (30%-os oldat esetén) -42 °C-ig fagyálló. Ára a hagyományos útszóró só-nál magasabb, de még mindig viszonylag elfogadható. 

A felsorolt tulajdonságok és kedvező árak alapján, sokan esküsznek a kalcium-klorid alapú jégmentesítésre. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy minden esetben ez a legjobb megoldás. A cikk további részéből az is kiderül, miért. 

Egyéb kloridok

A leggyakrabban használt nátrium-kloridon és kalcium-kloridon kívül már léteznek olyan készítmények, amelyek egyéb kloridokat, például manézium-kloridot vagy kálium-kloridot tartalmaznak. Ezek az anyagok sem károsítják olyan mértékben a környezetet, mint a hagyományos só, de sajnos korrodáló és irritáló hatásuk szintén van.

CMA (kalcium-magnézium acetát)

A CMA óriási előnye, hogy kloridmentes jégmentesítő, így teljesen környezetbarát: sem a növényeket, sem az épített környezetet, de még a házikedvencek tappancsát sem károsítja. Hátránya azonban meglehetősen borsos ára, ami miatt sokan ódzkodnak tőle. 

Csúszásgátlókkal kombinált jégmentesítő anyagok

A fenti jégmentesítő anyagokat gyakran csúszásgátló adalékkal keverik, például jellemzően mészkővel, vagy dolomittal. Ezek hátránya, hogy a hátramaradt anyagot sajnos el kell takarítani a beszórt felületekről.

Sokszor egyszerűen homokot szórnak le jégmentesítő anyagok helyett

Kalcium-klorid: valóban a legjobb a jégmentesítő anyagok közül? 

A kalcium-kloridot forgalmazó kereskedők legtöbbször csak az anyag előnyeit sorolják fel (érthető módon), ugyanakkor arról már sokkal kevesebb információ áll rendelkezésre, hogy melyek a kalcium-klorid hátrányai. 

 • A CaCl2 rendkívül irritáló anyag, ezért kizárólag védőszemüveggel, védőkesztyűben lehet alkalmazni. Belélegezve égési sebeket okozhat. Ez addig nem probléma, míg mi, emberek tudunk védekezni ellene, de mi lesz a háziállatokkal, vagy madarakkal? 
 • A kalcium-klorid fémkorróziós tulajdonsága lényegesen alacsonyabb a hagyományos útszóró-sóhoz képest. Ez valóban így van, de attól még korrodálja a fémet!
 • Nem csak a fémet, de az aszfaltot és a térkövet is károsítja, utóbbihoz egyáltalán nem ajánlott
 • Ha a járulékos költségeket nézzük, amelyek vagy a beszórt felületek tisztításából (a károsodás elkerülése érdekében), vagy a már megrongálódott felületek javításából áll össze, már korántsem biztos, hogy annyira megéri a kalcium-klorid

Egy innovatív jégmentesítő anyag: a STOP-PER

A STOP-PER egy új, és teljesen környezetbarát jégmentesítő megoldás, amely teljesen kloridmentes. A jégmentesítés ez esetben CMA-val történik, amely egy fehér színű, enyhén ecet illatú folyadék. A STOP-PER egy speciális eljárással készül, amelynek során a CMA egy teljesen természetes vulkanikus kőzet, a perlit belsejébe kerül, amelyet magas hőmérsékleten duzzasztanak. 

Mindkét anyagról elmondható, hogy: 

 • 100%-ban környezetbarát, sőt, jótékony hatással vannak a növényekre, talajra: a CMA összetevői tápanyagként épülnek be, míg a duzzasztott perlit lazítja a talajt, elősegíti a jó vízháztartást
 • Egyáltalán nem korrodálja egyik anyag sem a fémet, sem a betont
 • Nem irritáló hatásúak, így nem jelentenek veszélyt a házikedvencekre

hatékony és környezetkímélő útszóró só

Hogyan működik a STOP-PER? 

A duzzasztott perlit egy alacsony halmazsűrűségű, fehér színű anyag, amely a jégre szórva rálépéskor összetörik és homokszerűen beborítja a kezelt felületet. Az összetört  perlit belsejéből pedig kiszabadul a CMA, amely gondoskodik a jeges felület felolvasztásáról. 

Könnyű használni és takarítani sem kell

Mivel a perlit halmazsűrűsége igen könnyű, otthoni használatra is tökéletesen alkalmas. További előnye, hogy tapadásmentes porrá törik, és rendkívül alacsony tömege miatt a maradékot könnyedén elmossa a víz. A vízzel a perlit a talajba, vízbe kerül és ott fejti ki további jótékony hatását. 

A jégmentesítő anyagok összehasonlítása

A következő táblázatban összegyűjtöttük a jégmentesítő anyagok tulajdonságait, hogy könnyebben áttekinthetőek legyenek.

NaCL (só)CaCl2 (kalcium-klorid)STOP-PER útszóró sóEgyéb érdesítővel ellátott jégmentesítő
Jégmentesítő hatás***************
Tartalmaz kloridot?igenigenNEMtípustól függ, de legtöbbször igen
Kell takarítani utána?NEM NEMNEMigen
Káros a környezetre?károsmérsékelten károsNEM káros, sőt előnyöstípustól függ, a CMA tartalmúak nem
Kell-e takarítani utána?Javasolt, a korrodálás ellenJavasolt, a korrodálás ellenNEMIGEN

A jégmentesítő anyagok alkalmazási területei

NaCL (só)CaCl2 (kalcium-klorid)Stop-perEgyéb érdesítővel ellátott jégm.
vas/acél/fém építményekNEM JAVASOLTNEM JAVASOLTIGENA klorid alapúak nem
utak, aszfaltNEM JAVASOLTIGENIGENIGEN
térkő. díszburkolatNEM JAVASOLTNEM JAVASOLTIGENklorid alapú nem
járdák, közterületekTILOSLehet, de figyelembe kell venni maró hatásátIGENigen

A táblázatból jól látszik, hogy a STOP-PER jelenleg a legszélesebb körben felhasználható, de egyúttal teljes mértékben környezetbarát jégmentesítő anyag.

Ugrás a STOP-PER környezetbarát útszóró só oldalra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük