Perlitbeton készítés és felhasználási lehetőségek

Perlitbeton készítés és felhasználási lehetőségek
a perlitbeton kiváló hőszigetelő könnyűbeton

A duzzasztott perlit a legkönnyebb olyan ásványi anyag, amely beton készítésére alkalmas. Alacsony halmazsűrűségének és jó hő- valamint hangszigetelő képességének köszönhetően a belőle készült perlitbeton számos helyen használatos az építőiparban és az ipar más területein. A cikkben szó lesz arról, hogy mi is pontosan a perlitbeton, milyen keverési arány kell az elkészítéséhez és áttekintjük a legfontosabb tulajdonságait, valamint felhasználási lehetőségeit. 

Mi az a perlitbeton? 

A perlitbeton egy olyan könnyűbeton, amelybe a cementen és vizen kívül duzzasztott perlitet kevernek. A duzzasztott perlitnek ugyanis számos fontos tulajdonsága van, amit az építőiparban ki lehet használni. Bár a könnyű perlitbeton általában nem alkalmas szerkezeti vagy  teherhordó felhasználásra, javítja a terhelési feszültséget, a tűzállóságot, valamint kiváló zajszigetelő és hőszigetelő. 

A perlitbeton fajtái

Általánosságban elmondható, hogy a perlitbeton két kategóriába sorolható. Az ultrakönnyű perlitbeton sűrűsége kevesebb, mint 800 kg/m3, ezeket elsősorban födémhez, magastetőhöz és különböző tartályok, például folyékony gáztartályok szigeteléshez használják.

A könnyű perlitbeton sűrűsége az előbbinél magasabb, 800-1800 kg/m3 és homokot is tartalmaz. Ennek köszönhetően nyomó- és hajlítószilárdsága magasabb, így alkalmas például aljzatok készítésére.

A perlitbeton tulajdonságai

Az alacsony sűrűségű perlitbeton adja a legjobb szigetelési értékeket. Erről a cikk végén található táblázatból tudhat meg többet. Más könnyű adalékanyagokhoz képest a felhasználandó perlitbeton kisebb súllyal rendelkezik és vékonyabb rétegben elegendő beépíteni. A perlitbetont más betontípusokhoz hasonlóan lehet bekeverni és szálllítani.
A perlitbeton tulajdonságait adalékanyagok felhasználásával módosíthatjuk:

 • Homok hozzáadása a perlit/cement keverékhez növeli a sűrűséget és a nyomószilárdságot. 
 • Közepes súlyú adalékanyag (habkő vagy agyagpala) hozzáadása szintén növeli a sűrűséget és a nyomószilárdságot.
 • Szálak hozzáadása növeli a perlitbeton szakító- és hajlítószilárdságát, ezáltal csökkenti a zsugorodásból adódó repedéseket. 

A perlitbeton felhasználási lehetőségei

Perlitbeton aljzat

Amennyiben olyan aljzatot készítünk, ahol a perlitbeton fűtetlen marad, (azaz nem tervezünk padlófűtést készíteni), például szőnyegpadló alá, akkor 1:4-es keverési arány szükséges. Ha padlófűtést szeretnénk, akkor alulra kerüljön az 1:8 arányban bekevert perlitbeton, erre fektessük a fűtőcsöveket vagy a kábeleket, majd erre kerül a legalább 40 mm vastagságú hagyományos beton. A perlit inaktív anyag, tehát nem korrodálja a csöveket.

Emeletközi födémek  

Az emeletközi födémek esetén a perlitbeton szerepe a súly csökkentése. A perlitbetont teherhordó rétegre kell önteni, ami lehet beton, acél vagy bármi más. A normál súlyhoz képest akár 50%-os megtakarítás is elérhető. A perlitbetont, mint befejező réteget széles körben használják 40-50 mm-es vastagságban, hangszigetelésre is kiváló.

Perlitbeton födém

A szokásos merev szigetelőanyagok telepítése a födém esetében bonyolult és nehézkes, és zsugorodásuk valamint egyéb okok miatt szigetelési értékük akár 30%-át is elveszíthetik. A perlitbeton födémmel nincs ilyen jellegű probléma. 

Ideális alap épített és egy rétegű tetőfedő rendszerekhez, kiváló szél- és tűzállósággal rendelkezik, perlitbetonba ragasztott polisztirol szigeteléssel (szendvicsszerkezetben) pedig különösen jó hőszigetelés érhető el. A perlitbetont általában profilozott acélszerkezet tetejére öntik 50 mm- 100 mm vastagságban. Tűzállósága 2-3 óra, élettartama rendkívül hosszú

Fali elemek

Bizonyos fali elemeknél el lehet kerülni a drága autoklávozást perlitbeton alkalmazásával. Ilyenek például a kemencék kémyényei, ahol jól ki lehet használni a perlitbeton tartósságát magas hőmérsékleten. A perlitbetont ilyenkor önmagában vagy más adalékokkal együtt, például habkővel használják. 

A perlitbeton készítése

A perlitbeton összekeveréséhez kis fordulatszámű keverő javasolt. (20-100 rpm)

1.0 m3 hőszigetelő betonhoz:

 • 12-14 zsák (100 literes) perlitre 
 • 150-170kg cementre 
 • és 300-400 liter vízre van szükség!

 1. Először a perlitet és a vizet dolgozzuk össze (⅔ rész): 0,1 m³ (1 zsák)  perlithez 30-40l vizet adagolunk, így földnedves állagot kapunk
 2. Adjuk hozzá 15-17kg cementet és folytassuk a keverést, amíg az anyag egyenletesen elkeveredik. Erre kb. 2-3 percnek elegendőnek kell lennie. Ne keverjük 4 percnél tovább a betont, mivel a perlitszemcsék megsemmisülhetnek. Más beton fajjtákkal ellentéteben a perlitbetonban a magas víztartalom jobb szilárdságot biztosít
 3. A perlitbeton tömöríthető, vibrátor is alkalmazható
 4. A perlitbeton kiszellőzéséről gondoskodni kell!
 5. Ahhoz, hogy a felület tartósan lépésálló legyen 1-1,5 cm-es cementsimítást kell végezni, mely kiszáradás után szigetelhető, burkolható.
 6. A betont ajánlott lassan köttetni. A felszínt pár napig nedvesen kell tartani. 

A perlitbetont ugyanúgy lehet önteni, mint bármelyik másik fajta betont. Szivattyúzható és könnyen javítható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük