A hőszigetelő vakolat működése és felhasználási lehetőségei

A hőszigetelő vakolat működése és felhasználási lehetőségei
A hőszigetelő vakolat felhasználhatósága

A modern építészet egyik legfontosabb irányzata az energiatudatosság és ezzel együtt a megfelelő hőszigetelés kialakítása. Ennek egyik hatékony módja a hőszigetelő vakolat és vakolatrendszerek alkalmazása, amely használható mind a hagyományos EPS vagy kőzetgyapot táblás hőszigetelő rendszerek kiegészítéseként, de akár önmagában is. 

A cikkből kiderül mi is pontosan a hőszigetelő vakolat, hogyan működik és melyek a felhasználási lehetőségei. Ezen kívül szó lesz arról is, hogy miért érdemes duzzasztott perlit alapú hőszigetelő vakolatot alkalmazni. 

Mi az a hőszigetelő vakolat? 

A hőszigetelő vakolat egy olyan vakolathabarcs, amely alacsony hővezető képességgel rendelkezik. Az előírások szerint a hővezető képességnek λ < 0,2 W/m2K-nek kell lennie, de a gyakorlatban a hőszigetelő vakolatok a 0,2-es értéknél általában jóval alacsonyabbak. 

Az alacsony hővezető képesség úgy érhető el, ha az anyag porozitása magas, és a vakolat száraz térfogatsűrűsége pedig  igen alacsony, ez esetben 600 kg/m3 alatti. Ezt különböző adalékanyagok hozzáadásával lehet megoldani. Leggyakrabban EPS polisztirolgolyókat adnak a hőszigetelő vakolathoz, ugyanakkor ez nem túl környezetkímélő megoldás. Ilyen szempontból jobb megoldás valamilyen ásványi alapú adalékanyag, legfőképp a duzzasztott perlit használata. 

Milyen esetekben alkalmazható a hőszigetelő vakolat?

A hőszigetelő vakolat alkalmazható önmagában vagy a táblás hőszigetelő rendszerek kiegészítéseként.

Hőszigetelő vakolat önállóan

 Önmagában leginkább olyan esetekben szokták használni, ha valamilyen okból kifolyólag nem szerelhető fel a táblás hőszigetelés, például: 

 • Műemlékek esetében, ahol elsődleges cél a külső megjelenés változatlanul hagyása: ilyenkor a hőszigetelő vakolat kiváló megoldás arra, hogy az épületet mégis közelítsék a mai energetikai elvárásokhoz
 • Bonyolult geometriai formák esetében
 • Olyan felújításokkor, ahol a táblás vakolatrendszer kiépítése költséges szerkezeti átalakításokat igényelne
 • Olyan belső falaknál, ahol a fal egyik oldala temperált hőmérsékletű légtérrel érintkezik (például lépcsőházakban – a belső térben nincs szükség a táblás szigetelésre.

Hőszigetelő vakolat táblás vakolatrendszerrel

A hőszigetelő vakolatok bár kiváltani nem képesek, ugyanakkor kiválóan kiegészítik a táblás hőszigetelő rendszereket. 

A táblás hőszigetelés kialakításánál gyakori probléma, hogy  a táblák közt rések, hézagok maradnak. Ez jelentősen rontja a rendszer hőszigetelési képességét, és sajnos hőhidak is kialakulhatnak. A hőhidak eredményeképp pedig akár penészedés is megjelenhet.

A hőszigetelő vakolat ugyanakkor teljesen homogén, így hatékonyan segít enyhíteni a táblás hőszigetelés hibáit, ezzel megakadályozva a hőhidak kialakulását és a penészesedést. További előnye, hogy körülbelül további 10%-ot képes javítani az épület hőszigetelésén.

A hőszigetelő vakolat alkalmazható önállóan vagy táblás hőszigetelő rendszer kiegészítéseként

A hőszigetelő vakolat működése

Azt már említettük, hogy a jó hőszigetelő képesség a vakolat porozitásából adódik. A hőszigetelő vakolatok további fontos tulajdonsága, hogy képesek rendkívül szorosan rátapadni a homlokzatra, így nem tud semmilyen légrés keletkezni a falazat és a vakolat között. 

A hőszigetelő vakolat mindig egy többrétegű vakolatrendszer része:

 • Maga az alapvakolat az, ammi hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, illetve levezeti a fal és vakolatréteg közti feszültséget
 • Szükséges egy víztaszító záróvakolat réteg is, amely az időjárási hatásokkal szembeni védelmet biztosítja, és az épület megjelenését meghatározza (szín, textúra stb. tekintetében)

A hőszigetelő vakolatoknál különösen fontos, hogy jó minőségű alapanyagot használjunk, az alacsony minőségű anyagok ugyanis nem csak tartósságukban és feldolgozhatóságukban, de sajnos hőszigetelő képességükben sem ütik meg a kívánt mércét.

A duzzasztott perlit kiváló hőszigetelése miatt tökéletes adalékanyag hőszigetelő vakolat készítésekor

A duzzasztott perlit alapú hőszigetelő vakolatrendszerek

A duzzasztott perlit egy vulkanikus kőzetből, a perlitből készül, speciális eljárással. A perlitet kibányászása után 900-1000°C-on egy speciális eljárással duzzasztják, amely nagyon hasonlít a pattogatott kukorica elkészítésére. A folyamat végén kapott duzzasztott perlit. egy szürkésfehér színű, alacsony térfogatsűrűségű, jó páraáteresztő képességgel rendelkező anyag, amelyet széleskörűen lehet felhasználni mind az építőiparban, de a kertészetben és a környezetvédelem területén is. 

Ami a hőszigetelő vakolatokat illeti, a duzzasztott perlit ideális adalékanyag, ugyanis:

 • Nagy, zárt pórusai miatt kiváló a hőszigetelő képessége
 • Igen jó a nedvszívó képessége és a páradiffúziós ellenállási tényezője (a páradiffúziós tényezője 5-7 és 1 cm vastagságú perlites hőszigetelő vakolat kb 1000g vizet képes megtartani)
 • Térfogatsűrűsége alacsony, tehát könnyű: 1 cm-es falvastagságnál körülbelül 5kg/m2 terhelést ró a falazatra
 • Jó a tűzállósága
 • Rendkívül jól ellenáll a környezeti hatásoknak (például hőingazdozás) és a biológiai hatásoknak (sem rágcsáló, sem penész vagy gomba nem képes károsítani) 

Milyen hőszigetelő képesség várható el a perlit alapú hőszigetelő vakolattól? 

Ha egy 20 cm vastag téglafalat veszünk alapul, akkor ennek önmagában a hőátbocsátási tényezője (U-érték) körülbelül 4 W/m2K. Míg a hagyományos vakolatrendszerek alig csökkentik a hőátbocsátási tényezőt, addig egy 5cm vastagságú perlites hőszigetelő vakolatréteg 1,6 W/m2K -re javítja a fal U-értékét. 

A perlit alapú hőszigetelő vakolat további felhasználási lehetőségei

A szuper nedvességmegtartó és páraáteresztő képesség miatt a perlit alapú hőszigetelő vakolat vizes helyiségek belső vakolásánál is nagyon jól alkalmazható. Ilyenkor gyakorlatilag egy antikondenzációs réteget lehet képezni belőle

A perlit alapú hőszigetelő vakolat előnyei: 

 • Jó hőszigetelőképesség
 • Környezetbarát megoldás, mivel teljesen természetes. Káros anyagok nincsenek benne
 • Nagy rétegvastagság is készíthető vele, jó mechanikai tulajdonságok
 • Nincs hőhíd és penész 
 • Jó bedolgozhatóság mind géppel, mind kézzel 

Hőszigetelő vakolat készítése:

 1. 0,1 m³ (1 zsák) perlithez 30-45l vízre, 8-12 kg oltott mészre és 15-17 kg cementre van szükség. 
 2. Keverésnél először a perlitet és a vizet, ezek megkeverése után az oltott meszet, majd a cementet kell adagolni. 
 3. Gépi keverésnél a keverési idő 3-4 perc. 
 4. A vakolás megkezdése előtt a falfelületet portalanítani és gúzolni kell. 
 5. 1 rétegben max. 2 cm vihető fel.

A Geolit építőipari perlit alkalmazható hőszigetelő vakolatok esetében is

A GEOLIT építőipari perlit

A GEOLIT építőipari perlit cégünk, a GEOTEAM Lambda Ásványfeldolgozó és Értékesítő Kft. által gyártott, 100%-ban természetes anyag, amely mind száraz, mind nedves technológiák során széleskörűen alkalmazható. Így tökéletesen felhasználható adalékanyagként hőszigetelő vakolatok adalékaként. 

A perlit alapú hőszigetelő vakolat esetében a szokásos keverési arány 1:3

Tudjon meg többet a GEOLIT építőipari perlitről! 

Ha kérdése van a témában, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot! 

2 válasz

 1. Társház (12 lakás, 3 szint) hőszigetelését tervezzük. Már van két árajánlatunk kőzetgyapotos szigetelésre. A kérdésem elsősorban az lenne, hogy árban mit jelentene, ha nem kőzetgyapottal, hanem perlit alapú vakolattal oldanánk meg a szigetelést. Az árajánlatok 25-35 millió körül vannak. Nem konkrét árajánlatot szeretnék, csak azt szeretném megtudni, hogy anyagilag melyikkel járunk jobban. Válaszukat előre is köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük