Perlit szigetelés lehetőségei duzzasztott perlit felhasználásával

Perlit szigetelés lehetőségei duzzasztott perlit felhasználásával
A perlit szigetelés lehetőségei

A duzzasztott perlit egy porózus, légcellákban gazdag anyag, amely hővezető képessége igen alacsony, így kiváló hőszigetelő. Az építőiparban ezért ma már számos területen alkalmazzák, mind száraz, mind nedves technológiák során. A cikkben körüljárjuk, mi is az a duzzaszttt perlit, milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik és milyen lehetőségei vannak a perlit szigetelésnek. 

Mi az a duzzasztott perlit és miért használható fel olyan sokoldalúan az építőiparban?

A perlit egy teljesen természetes, vulkanikus eredetű kőzet, amely természetes állapotában 2-5% nedvességet tartalmaz. Kibányászása után a nyers perlitet 0,2-2,5 átmérőjűre zúzzák, majd hirtelen 1000°C környékére hevítik. A perlit külső felülete a magas hőmérséklet miatt megovad, a benne található víz pedig gőz formájában távozik, egyúttal eredeti méretének 4-20 szorosára duzzasztva a perlitet. A folyamat leginkább a pattogatott kukorica elkészítésére hasonlít. 

A duzzasztott perlit halmazsűrűsége és szemcsemérete alapján 5 csoportba sorolható:

 • finom szemcsés
 • középfinom szemcsé
 • közepes szemcséjű
 • durva szemcsés
 • nagy szemcsés

A duzzasztott perlit sajátos tulajdonságainak köszönhetően igen sokoldalúan lehet felhasználni mind az építőiparba, de a kertészetben vagy környezetvédelemben is. Az építőiparban az alábbi, különleges tulajdonságai miatt alkalmazzák: 

 • remek hőszigetelő képesség
 • kiváló páraáteresztő képesség
 • jó hangszigetelő képesség
 • nem éghető
 • teljesen természetes, semmilyen környezetszennyező hatása nincs, még tűz esetén sem bocsát ki káros anyagokat
 • korlátlan ideig felhasználható
 • sav, lúg nem képes oldani
 • ellenáll a biológiai károsodásnak, nem penészedik, nem gombásodik, sőt kedvezőtlen közeget biztosít a kórokozók szaporodásának
 • rovar és rágcsáló sem képes károsítani
a duzzasztott perlitet remek hőszigetelő képessége miatt sokoldalúan lehet felhasználni

A perlit szigetelés lehetőségei

A duzzasztott perlit egyaránt felhasználható száraz és nedves technológiák során. Száraz technológiák esetén ömlesztett szigetelésként alkalmazzák, hézagmentes szigetelésként. Nagy előnye, hogy képes a szabálytalan alakú tereket is veszteség nélkül kitölteni, és kivitelezése egyszerű, rendkívül tartós. Nedves technológiák esetén adalékanyagokkal kombinálva hőszigetelő vakolat és habarcs készíthető belőle, illetve hőszigetelő könnyűbeton és estrich. 

Perlit szigetelés száraz technológiával

Ebben az esetben maximum 100 kg/m3 halmazsűrűségű perlitet alkalmaznak, amelyet szükség esetén víztasztító kezeléssel látnak el. Térfogatállandósága igen jó, a teret teljesen kitölti. A perlit szigetelést száraz technológiával jellemzően az alábbi területeken alkalmazzák: 

 • kriogenikus rendszerek
 • tartályok, csővezetékek készítése
 • szállítójárművek hőszigetelése (-30 – 269°C között) 
 • ipari kazánok és kemencék építésénél 
 • ipari- és lakóépületek építésénél

1. Perlit szigetelés szendvics rendszerű falak magszigeteléseként

A többrétegű falak a következőként épülnek fel: 

 1. Teherhordó fal
 2. 5-12 cm-es rés, amelyet enyhén víztaszító perlittel töltenek fel, az építkezéssel párhuzamosan
 3. szigetelést védő fal

Az elkészült szendvics rendszerű falak jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek, mindenmellett hangszigetelésük is kiváló.

2. Kéménybélés szigetelése perlittel

A duzzasztott perlit a köpeny kialakításától és anyagától függetlenül alkalmazható kémények szigetelése esetén. Mivel a perlit 900°C-ig hőálló, nem éghető, ezért tökéletes szigetelés készíthető belőle. A szigetelést a kémény építésével párhuzamosan készítik, majd 85-90%-ra tömörítik.

3. Lapostetők, magastetők, padlószerkezetek feltöltéses szigetelése

Ebben az esetben maximum 80 kg/m3 halmazsűrűségű perlitet alkalmaznak és nagyon fontos, hogy a szigetelési teret hézagmentesen kell kitölteni. Magastetők szigetelésénél a szarufák közti területet töltik fel duzzasztott perlittel, ilyenkor különös figyelmet kell arra fordítani, hogy a pára eltávozása biztosított legyen.

4. Lapostetők, padlók szigetelésénél száraz-hideg technológia

Olyan padlóknál és lapostetőknél, ahol alkalmazható vibrátoros tömörítés, egy speciális eljárással készített perlit alkalmazása is lehetséges. Ebben az esetben a perlitet egy kemény bitumenréteggel vonják be, még gyárilag meleg állapotban. Bedolgozás előtt a perlithez egy különleges parafénolaj adalékot adnak, amelynek hatására a bitumen zselészerű anyaggá válik, és tömörítéskor képes megkötni. Az így készült szigetelés ellenálló a nedvességgel vagy hőmérséklet-ingadozással szemben, éghetetlen és teljesen hőhídmentes.

Perlit szigetelés nedves technológiával

A duzzasztott perlitet igen jól fel lehet használni nedves technológiák során is. Ebben az esetben a perlithez egyéb adalék- és kötőanyagokat is adnak, és hőszigetelő betont, valamint vakolatot, habarcsot készítenek belőle. A perlit alapú beton és vakolatok elkészítése, felhasználása igen egyszerű, további nagy előnye p

1. Perlit alapú hőszigetelő vakolatok és habarcsok

A perlit alapú hőszigetelő vakolatok és vakolatrendszerek alkalmazása egyre népszerűbb az építőiparban. A perlit alapú vakolat óriási előnye, hogy teljesen természetes anyagokból van, kiváló a páraáteresztő képessége, alkalmazási pedig nem túl nehéz. 

Műemlék épületek megholdásakor sokszor ez az egyetlen megoldás az épület hőszigetelésének korszerűsítésére, így megőrizhető az eredeti forma. Ugyanígy remek megoldás bonyolult geometriai formák esetében is, valamint azoknál a felújításoknál, ahol a táblás hőszigetelő rendszereket csak drága szerkezeti átalakítással lehetne megoldani. 

A hőszigetelő vakolatokat táblás vakolatrendszer esetén is érdemes alkalmazni, mert nem csak tovább javítja az épület hőszigetelését, de annak a hibáit is képes kijavítani, megakadályozva a hőhidak kialakulását. 

A hőszigetelő vakolatoknak egy külön cikket szenteltünk, amelyet itt olvashat.

2. Hőszigetelő perlitbeton és estrich

A hőszigetelő perlitbeton könnyűbeton, amelyet számos területen felhasználnak az építőiparban. Az ultrakönnyű perlitbeton, amelynek a sűrűsége kisebb, mint 800 kg/m3 kiválóan alkalmas födémek, magastetők, illetve például folyékony gáztartályok szigetelésére. 

Másik fajtája a könnyű perlitbeton, amelynek a sűrűsége 800-1800 kg/m3. Ez tartalmaz homokot is, ami miatt magasabb a nyomó- és hajlítószilárdsága, így aljzatok készítésénél, padlófűtés kialakításánál gyakran alkalmazzák. 

Ha szeretne többet megtudni a perlit betonról, olvassa el ezt a cikkünket! 

a geolit duzzasztott perlit tökéletes a perlit szigetelés elkészítéséhez

A GEOLIT építőipari perlit

A GEOLIT építőipari perlit cégünk, a GEOTEAM Lambda Ásványfeldolgozó és Értékesítő Kft. által gyártott, 100%-ban természetes anyag, amely mind száraz, mind nedves technológiák során széleskörűen alkalmazható. 

Tudjon meg többet a GEOLIT építőipari perlitről! 

Ha kérdése van a témában, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük