A perlit felhasználási területei és tulajdonságai

A perlit felhasználási területei és tulajdonságai
A perlit felhasználási lehetőségei

Hazánkban is jelentős mennyiségben bányászható a perlit, amely mind nyers, mind duzzasztott perlitként széles körben felhasználható. A cikkben áttekintjük a perlit legfontosabb tulajdonságait, és azt is, hogy mi mindenre használható fel ez a különleges kőzet. 

A perlit különleges tulajdonságai miatt sok területen felhasználható

Mi a perlit? 

A perlit egy természetes körülmények között is előforduló vulkanikus üvegkőzet, egy speciális riolit- vagy dácitváltozat. Magyarországon is bányászható, a Zempléni hegység területén van a legfőbb lelőhelye. 

Víztartalma viszonylag magas, 3-5% közötti. Széleskörű felhasználhatóságát azon különleges tulajdonságának köszönheti, hogy hevítés hatására pattogatott kukoricához hasonlóan megduzzad, eredeti térfogatának akár 20 szorosát is elérheti. De mielőtt rátérnénk a duzzasztott perlit pozitív tulajdonságaira, nézzük miből is áll a perlit kőzet!

A perlit összetétele:

 • 70-75% szilícium-dioxid
 • 12-15% alumínium-oxid
 • 3-4% nátrium-klorid
 • 0,5-1,5% kálcium-oxid
 • 3-5% víz

A fenti összetevők alapján levonható a tanulság, hogy a perlit semmilyen, az emberi egészségre és a környezetre káros anyagot nem tartalmaz, ami bármilyen formában környezetbarát alkalmazást tesz lehetővé. 

Hogyan készül a duzzasztott perlit? 

A perlit különleges adottsága, hogy hevítés hatására a külső felülete meglágyul, és ekkor a kőzetben kémiailag kötött ásványvíz gőzzé válik, majd a kapillárisokon keresztül távozik az anyag belsejéből. Ennek következményeképpen a perlit térfogatának 4-20 szorosára is képes duzzadni. A folyamatot úgy kell elképzelni, mint a pattogatott kukorica készítését. 

A duzzasztott perlit feltalálása Lee Boyer nevéhez köthető, aki az anyag további vizsgálata során azt is felfedezte, hogy a duzzasztott perlit nem vezeti jól a hőt, tehát alkalmas hőszigetelésre. 

A gyártási folyamat

A gyártási folyamat során a nyers perlitből 0,2-2,5 mm szemcseátmérőjű zúzalékot készítenek. amelyet hirtelen 1000°C körüli hőmérsékletre hevítenek. Az eredményül kapott duzzasztott perlit egy szürkésfehér vagy fehér, porózus, szemcsés struktúrájú, alacsony halmazsűrűségű anyag. Lássuk, milyen előnyös tulajdonságai vannak a duzzasztott perlitnek! 

A duzzasztott perlit tulajdonságai

 • magas hőszigetelő képesség: λ= 0,045 – 0,070 W/mK
 • kiváló hangszigetelő képesség
 • jó páraáteresztő képesség 
 • nem éghető, 900°C-ig hőálló
 • saját súlyának 20 szorosáig képes megkötni a vizet
 • PH-semleges, sem sav, sem lúg nem károsítja
 • környezetbarát
 • semmilyen egészségkárosító hatása nincs
 • nem károsítja sem rovar, sem rágcsáló
 • kedvezőtlen feltételeket teremt a mikroorganizmusok szaporodásának

A perlit felhasználása

A fenti tulajdonságoknak köszönhetően a duzzasztott perlitet széles körben fel lehet használni az építőiparban, mezőgazdaságban, környezetvédelemben és számos más területen. 

A perlit felhasználása a mezőgazdaságban, kertészetben

A mezőgazdaságban a perlitet talajjavításra, illetve mű- és biotrágyák hordozóanyagaként alkalmazzák. Hobbi és profi kertészeti felhasználása is igen népszerű, talajba keverve hasznosítják.  Alkalmazásának számos előnye van:  

 • kiváló vízmegkötő képességének köszönhetően javítja a talaj vízháztartását
 • növeli a talaj levegőellátottságát
 • bár maga a duzzasztott perlit nem tartalmaz tápanyagokat, de képes megkötni azokat, ezáltal javítva a talaj tápanyagellátását
 • hőszigetelő hatásának köszönhetően a fagy ellen is védi a gyökereket

A kertészeti perlit a talaj lazításán kívül felhasználható hidroponikus növénytermesztéshez is.

Az olaszliszkai ásványfeldolgozó üzemünkben gyártott nagyszemcsés kertészeti nemes perlit tökéletesen alkalmas bármilyen kertészeti, mezőgazdasági felhasználásra. Ismerje meg jobban az AGROLIT kertészeti perlitet

A perlit kertészeti felhasználása igen elterjedt

A perlit felhasználása az építőiparban

A perlit legismertebb felhasználási területe az építőiparban van. A nyers perlit felhasználható csiszolóanyagok gyártásához, valamint szemcseszóráshoz és cement gyártáshoz adalékként. A duzzasztott perlitet pedig főként hőszigetelő anyagként, illetve épületek tűz elleni védelménél, tűzálló gyártmányok készítésekor alkalmazzák. Mind száraz, mind nedves szigetelési technológiák során sokoldalúan felhasználható.

A perlit szigetelésről itt írtunk bővebben

Száraz technológiák során a perlitet leginkább ömlesztve alkalmazzák, mivel képes teljesen kitölteni a szigetelni kívánt teret. Így lehetővé teszi a teljesen hézagmentes hőszigetelést. A legjellemzőbb felhasználási területek a következők:

 • épületek feltöltés jellegű hőszigetelése: 
  • többrétegű falak magszigetelése
  • lapos, magastetők hőszigetelése
  • padlók hőszigetelése
 • kriogenikus rendszerek szigetelése
 • kémények, kemencék szigetelése

A duzzasztott perlit nedves szigetelési technológiák során is remekül felhasználható. Ilyenkor a perlithez más anyagokat is adnak. A leggyakoribb felhasználási lehetőség a hőszigetelő vakolatok, habarcsok területe, ma már rengeteg gyártó foglalkozik előre bekevert perlit alapú vakolatrendszerek készítésével. A perlit alapú vakolatok alkalmazása lehetővé teszi a műemlék besorolású épületek hőszigetelésének korszerűsítését, az eredeti forma megtartásával, de táblás hőszigetelés kiegészítésére is használható. 

A hőszigetelő vakolat működéséről és felhasználási lehetőségeiről itt írtunk bővebben.

Másik népszerű felhasználási lehetőség a hőszigetelő beton és estrich készítése. A perlitbeton padlófűtésnél aljzatok, födémek, és fali elemek készítésére alkalmas. 

Ezen kívül a duzzasztott perlit hőállóságának és tűzállóságának köszönhetően tűzvédelmi bevonatok, tűzálló falazó elemek, termékek késztésére is felhasználható. Óriási előnye, hogy még tűz esetén sem bocsát ki semmilyen mérgező, az egészségre káros anyagot. 

Cégünk kiváló minőségű építőipari perlit előállításával is foglalkozik. Ismerje meg a GEOLIT építőipari perlitet! 

A perlit legnépszerűbb feljhasználása az építőiparban van

A perlit felhasználása a környezetvédelemben

Szintén jelentős a perlit felhasználása a környezetvédelemben. Alkalmazzák szűrőperlitként szennyvíz tisztítására, olajszennyeződések eltávolításához, valamint kifolyt szennyező anyagok felitatásához. A perlit felhasználható ömlesztve, vagy hurkaként, konfekcionálva geotextíliába csavarva. Ilyenkor a szennyező forrást körülkerítik, vagy a szennyeződést okozó eszköz alá helyezik. 

Cégünk mind az ömlesztett, mind az olaj felitatására alkalmas hidrofobizált perlit előállításával is foglalkozik. Ismerje meg a GEOLIT PL környezetvédelmi perlitet! 

További felhasználási lehetőségek

A perlitet még számos területen alkalmazzák, többek között: 

 • élelmiszeriparban bortermelésnél, üdítőgyártásban
 • gyógyszeriparban segédanyagként
 • vadgazdálkodásban vakcinahordozóként
 • nyomdaiparban 
 • környezetbarát csúszásmentesítőként

STOP-PER – a környezetbarát útszóró só

Cégünk fejlesztése a STOP-PER teljesen környezetbarát útszóró só, amely kiváló alternatíva a környezetet igencsak megterhelő hagyományos sóval szemben. A STOP-PER egy speciális eljárással készül, amelynek során CMA (kalcium-magnézium-acetát) kerül a duzzasztott perlit belsejébe. 

A CMA egy teljesen környezetbarát kloridmentes jégmentesítő anyag, amelynek kiváló az olvasztó hatása. Ugyanakkor ára önmagában meglehetősen magas, ezért kevesen használják. Perlittel kombinálva ugyanakkor jó ár-érték arány érhető el. 

A STOP-PER mindenki számára könnyen alkalmazható, ugyanis alacsony sűrűsége miatt alacsony a tömege, így nem kell vesződni a nehéz zsákok cipelésével. Működése pedig egyszerű: a kiszórt perlitre csak rá kell lépni, és a belsejéből máris kiszabadul a CMA, ami elkezdi jégoldó hatását. Az összetört homokszerű perlit pedig kiváló síkosságmentesítő. 

Ismerje meg jobban a STOP-PER környezetbarát útszóró sót

Összefoglalva tehát a perlit egy fantasztikusan sokoldalú, környezetkímélő és 100%-ban természetes anyag, amely a mezőgazdaságban, építőiparban. környezetvédelemben és még sok más területen felhasználható. Cégünk, a GEOTEAM Lambda Ásványfeldolgozó és Értékesítő Kft. már 2002 óta foglalkozik perlit feldolgozásával és értékesítésével. Termékeink kis- és nagytételben is elérhetőek. Ha felkeltettük az érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük