Zeolit és perlit összehasonlítása: hasonlóságok, különbségek

Zeolit és perlit összehasonlítása: hasonlóságok, különbségek
Zeolit és perlit összehasonlítás

Zeolit és perlit: két anyag, amelyet sokoldalúan lehet felhasználni mind a mezőgazdaságban, mind a környezetvédelemben, de még a jégmentesítés és csúszásgátlás területén is. A két anyagot ugyanakkor egyáltalán nem szabad egy lapra sorolni, mert nem csupán szerkezetük teljesen más, de a felhasználási lehetőségek is jelentősen különböznek. A cikkben összehasonlítjuk a két anyagot és tisztába tesszük a legnagyobb különbségeket.

a zeolit tulajdonságai, felhasználása

Mi a zeolit?

A zeolit azaz zeolitcsoport egy mikroporózus alumoszilikát ásványcsoport, amely nevét onnan kapta, hogy hevítés hatására az ásvány szinte forrni látszik. A “zeo” ugyanis forrást jelent a  latin “lithos” pedig ásványt. 

A zeolitok természetes módon is előfordulnak, fő formái a:

 • klinoptilolit
 • sztilbit
 • chabazit
 • analcim

A természetes módon előforduló zeolit ásványok sosem 100%-os tiszták, hanem mindig szennyezettek más ásványokkal, kvarccal vagy fémekkel. A zeolitot ugyanakkor mesterségesen is elő lehet állítani lúg, alumínium-oxid, szilícium-dioxid hevítésével. 

A zeolit széleskörű fehasználását sajátos mikroporózus szerkezetének köszönheti, amely a benne található sokféle kationhoz (Na+, K+, Ca+, Mg+) köthető. A zeolit magas víztartalma hőkezeléssel eltávolítható, ezután a fennmaradt dehidratált (aktivált) anyag képes adszorbálni a nagy molekulaméretű gázokat, folyadékokat, azaz képes megkötni a nem kívánt szennyeződéseket.

Ezen kívül oldattal érintkezve a benne található kationok kicserélhetőek más ionokra, így a zeolitot gyakran használják katalizátorként.

A zeolit fő felhaszálási területei: 

 • Iparban: molekulaszűrőként, vízlágyításra, ioncserélő gyantaként, kőolaj finomításra
 • Biológiai víztiszító: képes a szennyező baktériumok kiszűrésére
 • Mosószerekben a környezetet szennyező foszfátok helyett 
 • Utak téli csúszásgátlására: kis mértékű olvasztó hatása van, illetve csökkenti a fagypontot
 • Mezőgazdaságban takarmányhordozóként, talajlazításra, talaj savasságának csökkentésére, szagtalanításra
 • Szagtalanító hatása miatt háztartási felhasználásra macskaalom készül belőle
 • Alternatív gyógyászatban humán felhasználásra is ajánlják méreganyagokat megkötő tulajdonsága miatt, ugyanakkor valós hatását (egyelőre) semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá

Mi az a perlit?

Mi a perlit?

A perlit szerkezetében teljesen eltér a zeolittól, ugyanis egy természetben előforduló amorf szerkezetű vulkanikus üvegkőzetről van szó. Speciális tulajdonsága, hogy hevítés (850-900°C-oN)) hatására külső felülete meglágyul, és a benne található ásványvíz gőzként távozik, miközben pattogatott kukorica szerűen 4-20 szoros méretűre duzzasztja a kőzetet. 

Az eredményül kapott expandált azaz duzzasztott perlit halmazsűrűsége rendkívül alacsony: a nyers perlit 1100 kg/m3 térfogatsűrűségű, míg a duzzasztott perlit mindössze 30-150 kg/m3 térfogatsűrűséggel rendelkezik. A duzzasztott perlit sajátossága, hogy jó hőszigetelő- és hangszigetelő, tűzálló és 900°C-ig hőálló.

Ezen kívül nem tartalmaz semmilyen káros anyagot, nehézfémeket, rendkívül jól ellenáll a biológiai károsodásoknak (rágcsálóknak, rovaroknak stb.) és kedvezőtlen feltételeket teremt a kórokozók elszaporodásának. 

A perlit fő felhasználási területei: 

 • építőiparban: hőszigetelő anyagként száraz és nedves technológiákban (feltöltéses szigetelés, hőszigetelő vakolatok és habarcsok, perlitbeton stb) 
 • mezőgazdaságban: talajlazítóként, gyökerek fagy elleni védelmére, műtrágya trágya hordozó anyagaként, hidropóniás termesztésben stb
 • Környezetvédelemben: szűrőperlitként szennyvíz tisztítására, olajszennyeződések eltávolításához, kifolyt szennyező anyagok felitatásához
 • Iparban: gyógyszeriparban segédanyagként, élelmiszeriparban bortermeléskor, üdítőgyártásban
 • Vadgazdálkodásban vakcinahordozóként 
 • Jégmentesítés, csúszásgátlás területén 

A zeolit és perlit összehasonlítása a mezőgazdaság területén

A zeolit és a perlit alkalmas a talaj szerkezetének javítására, és a talaj vízháztartásának javítására. Felhasználhatóak műtrágya esetén hordozóanyagként is, ugyanakkor különbség, hogy a zeolit tartalmaz nyomelemeket, a perlit önmagában nem. A perlit anélkül képes tehát a tápanyagok megtartására és a tápanyagellátás kiegyensúlyozására, hogy befolyásolná a tápanyagok összetételét. Ott segít, ahol szükség van rá: homokos talajnál víz- és tápanyagmegkötő képességének köszönhetően javítja a talaj minőségét.

Agyagos talajnál pedig porózus szerkezete miatt kiváló a talajlazító hatása, és javítja a gyökerek oxigénellátását is. A perlit további előnye a kertészeti felhasználásnál, hogy hőszigetelő hatása miatt megvédi a fagytól a gyökereket. Használható hidropónikus termesztéshez is. 

A cégünk által gyártott nagyszemcsés kertészeti nemes perlit bármilyen kertészeti vagy mezőgazdasági felhasználásra kiválóan alkalmas.  Ismerje meg jobban az AGROLIT kertészeti perlitet

Agrolit kertészeti perlit

A zeolit és a perlit összehasonlítása a környezetvédelem területén

Ahogy már említettük, a zeolit igen jó környezetkímélő alternatíva a foszfát helyettesítésére mosószerekben, ezen kívül képes megkötni a nagy méretű szerves molekulákat, baktériumokat, elágazó láncú szénhidrogéneket. Emiatt kiváló biológiai víztisztító, molekulaszűrő.

A perlit szintén alkalmazható szennyvíz tisztítására, ugyanakkor képes az ipari folyamatok melléktermékeként létrejött iszap stabilizására, olajfoltok, vagy egyéb szennyező anyagok felitatására is. Használható ömlesztve, de geotextíliába csavarva, hurkaként körülkeríthető vele a szennyeződés, vagy a szennyeződés forrása alá helyezhető. 

Cégünk mind az ömlesztett, mind a vízen úszó olaj felitatására alkalmas hidrofobizált perlit előállításával is foglalkozik. Ismerje meg a GEOLIT PL környezetvédelmi perlitet! 

A zeolit és a perlit összehasonlítása a jégmentesítés és síkosságmentesítés területén

A zeolit és a perlit egyaránt felhasználható a síkosságmentesítés és a csúszásgátlás területén, ugyanakkor tulajdonságaik eltérőek és más a felhasználásuk módja is. 

A zeolit érdekes tulajdonsága, hogy a jéggel érintkezve minimális hőt termel, ezáltal egy kissé felolvasztja a jeget és belefúródik annak felületébe. Csúszásmentesítésre emiatt jó választás, de fontos tisztában lenni vele, hogy jégoldó hatása önmagában nem elegendő nagy mértékű jégmentesítésre. Ezért a gyakorlatban általában kalcium-kloriddal kombinálva alkalmazzák.

A kalcium-klorid, bár a nátrium-kloridnál mindenképpen környezetbarátabb megoldás, sajnos rendelkezik korrodáló és maró hatással, tehát nem tökéletes megoldás a környezetbarát jégmentesítésre. Ugyan a zeolit önmagában olvadás után jótékony hatású a környezetre, a kombinált megoldás korántsem tökéletes.

A perlit önmagában szintén kiváló síkosságmentesítésre, és olvadás után is jótékony hatású a talajra. Na de mi a helyzet a jégmentesítéssel? 

Cégünk saját fejlesztése a STOP-PER, a valóban környezetbarát útszóró só. A STOP-PER gyártása egy speciális eljárással történik, amely során CMA (kalcium-magnézium-acetát) kerül a duzzasztott perlit belsejébe. A CMA egy teljesen kloridmentes, semmilyen korrodáló vagy maró hatással nem rendelkező kiváló jégoldó anyag, amely önmagában meglehetősen drága lenne, de perlittel kombinálva nagyszerű ár-érték arány érhető el. Olvadás után pedig mindkét anyag jótékony hatással van a környezetre.

Ismerje meg jobban a STOP-PER környezetbarát útszóró sót

 A STOP-PER teljes mértékben környezetbarát útszóró só

A zeolit és perlit összehasonlítása táblázatban

 ZeolitPerlit
Anyag tulajdonságokMikroporózus szilikát ásványcsoport, természetben tartalmazhat szennyeződésként fémet, kvarcot stb.szervetlen amorf vulkanikus üvegkőzet
Nem tartalmaz egészségre káros anyagot, pl. nehézfémeket
Szerkezetmikroporózus ásványiamorf üvegszerkezet
Mi történik hevítés hatására?Víz elforr, a zeolit aktivizálódik, kiváló katalizátor leszA perlit saját térfogatának 4-20 szorosára duzzad, alacsony térfogatsűrűségű, porózus anyag válik belőle
TulajdonságokA kationok kicserélhetők
Katalitikus tulajdonság
Kiváló szagtalanító, molekulaszűrő, ezáltal méreganyagok megkötésére alkalmas
Kiváló hő-hangszigetelő
Jó páraáteresztő képesség
Csíramentesség, nem kedvez a kórokozók szaporodásának
Ellenáll a biológiai károsodásnak
Hő- és tűzálló

Felhasználási területek

 ZeolitPerlit
ÉpítőiparbanxÖmlesztett szigetelőanyagként magszigetelésre, kemencék, aljzatok, födémek stb. szigetelésre
Hőszigetelő vakolatrendszerek, habarcsok
Tűzvédelem
Mezőgazdaság és kertészetTalajlazítás
Műtrágya és takarmány hordozóanyag
Talaj savasságának csökkentése
Vízháztartás javítása
Szagtalanítás
Talaj lazítása, talaj minőségének javítása
Vízháztartás javítása
Gyökerek fagy elleni védelme
Hidropóniás termesztés
Talaj oxigénellátottságának javítása
KörnyezetvédelemMolekulaszűrő
Biológiai víztisztítás, méreganyagok megkötése
Szűrőperlitként szennyvíz tisztítás
Olajfoltok felitatása
Szennyeződések felitatása, felfogása
Iszapstabilizálás
Jégmentesítés és síkosságmentesítésáltalában kalcium-kloriddal kombinálva, nem teljesen környezetbarát megoldásCMA-val kombinálva teljesen környezetbarát
Ipar egyéb területeinKatalizátor, vízlágyítás, ioncserélő gyanta, mosószer adalék, stb.Élelmiszer-ipar, gyógyszer-ipar stb.

Cégünk, a GEOTEAM Lambda Ásványfeldolgozó és Értékesítő Kft. már 2002 óta foglalkozik perlit feldolgozásával és értékesítésével. Termékeink kis- és nagytételben is elérhetőek. Ha felkeltettük az érdeklődését, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük